• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef Örebro, säger att en del av problemet är att tongivande organisade kriminella aktivt jobbar med att få in nya personer till de kriminella miljöerna. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Polischefen: Nya kriminella kliver fram så fort vi låser in kriminella

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än två veckor har tre personer dödats i stadsdelen Varberga i Örebro.

– För varje kriminell vi låser in har vi flera som är beredda att komma fram och fylla de skorna som ställs tomma, säger Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef.

Två unga män sköts ihjäl i Varberga i Örebro på söndagskvällen. Den 20 februari hittades en man död i en bil i samma stadsdel, i samband med en skottlossning.

– Gränser har passerats med att skjuta en människa, det är ingen stor grej längre. Det var det definitivt för några år sedan, säger Forssten.

Dödsskjutningarna i Varberga

”Aldrig haft så många inlåsta”

Totalt har nio personer mist livet i totalt 30 rapporterade skjutningar i Örebro sedan 2018. Men polisen har samtidigt varit mycket framgångsrika i att lagföra de kriminella, både i Örebro och nationellt, säger Mattias Forssten

– Vi aldrig haft så många inlåsta som vi har nu. Det är en framgång – absolut. Men problemet är att för varje vi låser in har vi flera som är beredda att komma fram och fylla de skorna som ställs tomma.

Den kriminella miljön är väldigt avancerad, enligt Forsstens erfarenhet.

– Tongivande organiserade kriminella människor rekryterar aktivt. De försöker få de som är på väg i de här miljöerna att begå ännu grövre brott, som att skjuta människor mot betalning.

Tystnadskultur

Att det ofta är svårt för polisen att få tips vid just skjutningar är ett av de stora problemen, säger Forssten.

– Vi anstränger oss maximalt men vi är inte tillräckligt många, och vi måste ha övriga samhället med oss, säger Mattias Forssten, områdeschef för lokalpolisen i Örebro.

Hör polisområdeschef Mattias Forssten om senaste tidens skjutningar i Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fortsätter vi att acceptera tystnadskultur och rädsla så kommer gängen växa sig starkare”, säger lokalpolisområdeschef Mattias Forssten. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Varberga

Mer i ämnet