Barnläkare riktar skarp kritik mot utvisningen av 13-åriga Alexey

Publicerad

”Tjänstemän ska aldrig behöva fatta beslut som innebär att svårt sjuka barn dör”, säger Henry Ascher, professor och barnläkare.

Nyheten om 13-årige Alexey Prosvirnikov från Ryssland, som ska utvisas, har väckt starka känslor hos många. Alexey lider av sjukdomen Spinal muskelatrofi typ 2 och använder dagligen en apparat för att kunna hosta upp slem bättre. Alexey och hans familj kom till Sverige för att få tillgång till en sådan apparat  – men här får de inte stanna, berättade vi i Tvärsnytt i förra veckan.

Diskuterats flitigt

Nyheten har diskuterats på Facebook och Twitter och engagerat personer runt om i landet. Och nu riktar barnläkaren Henry Ascher skarp kritik mot Migrationsdomstolens beslut att utvisa Alexey.

– Vi har ju faktiskt inte lagstiftning i Sverige som innebär att svenska tjänstemän, svenska gränspoliser eller svenska domare ska behöva fatta dödsdomar över svårt sjuka barn, men det är faktiskt det man har gjort i det här fallet och vi ska inte utsätta svenska tjänstemän för något sådant, säger han.

Henry Ascher menar att om lagen inte är glasklar, så ska man ändra på den. Men redan som den ser ut idag har Migrationsdomstolen tolkat den alldeles för strängt, menar han.

– I den nuvarande lagstiftningen finns det tillräckligt med utrymme också för att göra en bedömning som innebär att man inte att man dömer ett svårt sjukt barn till döden.

Ingen generös tolkning

Enligt domen i Migrationsdomstolen föreligger inte särskilt ömmande skäl i fallet Alexey, eftersom man – trots att apparaten som Alexey behöver dagligen inte finns i Ryssland – menar att motsvarande vård finns att köpa i hemlandet.

– När det gäller synnerligen ömmande omständigheter så säger man för vuxna att livshotande tillstånd är synnerligen ömmande omständigheter. När det gäller barn ska man alltså göra en mer generös tolkning och jag kan inte se att man gjort det i det här fallet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alexey får stanna

Mer i ämnet