Lena Sörbö, fd rektor på Brukets skola Foto: Philip Naskret/SVT

Skjutningar på allmän plats har ökat i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningar som sker på platser där allmänheten rör sig har ökat i Örebro län senaste åren. Lena Sörbö sprang ut för att hjälpa en man som blivit skjuten precis utanför skolan där hon då arbetade.

– Det var mycket barn ute och cyklade. Allmänheten kan komma emellan. Det är väldigt obehagligt, säger hon.

Klockan var runt 17.40 den 19 september 2018. Inne på Brukets skola i Örebro pågick ett föräldramöte när skottlossning plötsligt hördes. En man hade hade blivit skjuten med flera skott på nära håll precis utanför skolan.

Skolpersonal sprang ut för att hjälpa den allvarligt skadade mannen samtidigt som folk samlades runt platsen.

Dödsskjutning i Markbacken

Hör Lena Sörbö, fd rektor på Brukets skola, berätta om den dagen i klippet ovan.

Dömdes för mordförsök

Bara ungefär en minut senare kom ett nytt larmsamtal till polisen. Mannens bror hade också blivit skjuten, i sin bostad inte långt från skolan. Även hans skador var allvarliga.

En tonåring dömdes senare för mordförsök på de båda bröderna. Örebro tingsrätt dömde honom även för grovt vapenbrott. Domen fastställdes senare av hovrätten och påföljden blev fyra års sluten ungdomsvård.

Flytt flera gånger

Men tonåringen, som nu är vuxen, har flera gånger lyckats fly från institutioner där han varit placerad. Nu är han häktad misstänkt för inblandning i en annan skjutning. Den skedde också i Markbacken, den 28 februari i år.

En man i 25-årsåldern sköts då ihjäl nära Trängens idrottsplats.

Fakta: Skjutningar på plats i Örebro län där allmänheten rör sig

2018: 6

2019: 6

2020: 9

2021 (till och med augusti): 7

Källa: SVT Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Markbacken

Mer i ämnet