Skolchefen: Det är förskräckligt

Uppdaterad
Publicerad

Alléskolan hade på måndagen förstärkt med väktare efter det bråk som inträffade vid skolan i fredags. På måndagen inträffade ett nytt bråk då bland annat stenar kastades mot polisen.
– Självklart finns det en viss oro, säger Marie Kilk, som är skolchef vid Alléskolan.

– Det vi har upplevt startade vid lunchtid i fredags då bråk uppstod mellan två grupperingar, säger Marie Kilk som är skolchef på Alléskolan.

Under helgen har skolan haft kontakt med polis och ledningsgrupp.

– Och den bedömning som polisen har gjort är att helgen har varit lugn. Men i preventivt syfte har vi ändå förstärkt med väktare och rondering under dagen och två poliser skulle finnas på plats för att förebygga ytterligare bråk.

TV: Här kastar ett gäng ungdomar sten mot polisen

Polisen gav order

På måndagen hade skolan ett möte med bland annat polisen för att vara överens om riktlinjer och strategier i händelse av att något ytterligare bråk skulle uppkomma.

– Strax därpå meddelade polisen, eller gav oss order snarare, att vi skulle se till att sätta alla elever och personal i säkerhet, då man då från polisens sida hade sett de här grupperingarna på kanske 20-25 personer, maskerade och också försedda med olika typer av tillhyggen, framförallt stora stenar.

Läs mer: Flera unga gripna för våldsamt upplopp

Skolan gick då ut med informationen till elever och personal. Personal var också på plats vid samtliga entréer för att ingen skulle kunna smita ut.

– Det ska de ha cred för, att de förstod betydelsen av att inte ge sig ut på skolområdet under de här omständigheterna, säger Marie Kilk.

”Det är förskräckligt”

Alléskolan är en stor skola som har runt 1.600 gymnasieelever och 350 medarbetare. Marie Kilk säger att samarbetet med polisen har varit bra i samband med upploppet.

– Jag har hela tiden känt mig trygg, även om händelsen i sig är oerhört tråkig och sorglig.

Vad säger du om en sådan här händelse?

– Ja det är förskräckligt, det är oerhört tråkigt. Och någonting som jag i min vildaste fantasi inte skulle tänka och tro.

Vad gör ni framåt?

– Vi kommer ha ett avstämningsmöte med polisen under eftermiddagen naturligtvis. Kalla samman ledningsgrupp och sen handlar det ytterst om att kommunicera de åtgärder som vi kommer att vidta.

Vad säger man till föräldrar som hör av sig?

– Jag har haft några kontakter och till dem har jag sagt att så länge man lyder, eller följer de rekommendationer och order som man får via polisen så kan vi garantera säkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet