Mobiltelefoner, tv-apparater och spelkonsoler påverkas av den nya skatten Foto: TT

Nu blir det dyrare med hemelektronik – ny skatt införs

Uppdaterad
Publicerad

Snart höjs priserna på elektronik och vitvaror som innehåller farliga kemikalier. Datorer och vitvaror kan bli flera hundra kronor dyrare när en ny skatt träder i kraft i helgen.

Den 1 april, träder den nya kemikalieskatten på elektronik och vitvaror i kraft och ska sedan successivt införas fram till sommaren.

Skatten kommer att ge ungefär två och en halv miljarder kronor extra till statskassan och målet är att den ska minska antalet produkter med giftiga flamskyddsmedel i konsumenternas hem.

– Det kan väl vara bra om det gagnar miljön, säger kunden Kerstin Reistad Mo som SVT Nyheter träffar i en av Örebros stora hemelektronikbutiker.

Kommer du fortsätta handla i Sverige när den nya skatten införs?

– Ja, det gör jag alltid, säger hon.

800 kronor mer för dator och skärm

Den nya skatten beräknas på varornas vikt. För vitvaror får man betala åtta kronor per kilo och för övrig elektronik rör det sig om 120 kronor per kilo.

Dock finns ett tak. Maxbeloppet är 400 kronor i extra skatt per vara. Men ska du köpa tillexempel både en dator och en skärm, så kan slutsumman alltså öka med 800 kronor.

Branschen tycker skatten är tandlös

En del branschrepresentanter är kritiska till förslaget. En huvudsak i kritiken är att kemikalieskatten inte påverkar produkter som köps utomlands.

– Det är bra att regeringen vill skydda miljön och hälsan, men tyvärr kommer inte det här förslaget uppnå något av det, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Han anser att det bara kommer att få konsekvenser som att spelare köer sina konsoler från utlandet.

– Det i sin tur drabbar återförsäljarna och därmed arbetstillfällen, så de här 2,4 miljarderna regeringen hoppas på kommer inte att bli resultatet av det här förslaget.

Per Bolund, finansmarknadsminister (MP).

Ministern håller inte med om kritiken

Men konsumentminister Per Bolund delar inte branschens kritik:

– Det här kommer att ge incitament att pröva produkter som inte innehåller lika mycket farliga kemikalier eftersom de får lägre skatt. Med starkt kundtryck och nu politiska krav tror jag att många tillverkare kommer att ställa om sin produktion, säger han till Aftonbladet.

 • Kyl
 • Frys
 • Diskmaskin
 • Torktumlare
 • Datorer
 • Dammsugare
 • Mobiltelefoner
 • Telefonsvarare
 • TV
 • Radio
 • Spelkonsoler

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer