Stor uppslutning när ångestloppet genomfördes. Foto: Anders Nord / SVT

Solsken över Ångestloppet

Uppdaterad
Publicerad

Det sprang, rullades, gicks och småskuttades – med och utan ångest – när sveriges kortaste stadslopp gick av stapeln för tredje året i rad i Örebro.

På fredagen var det tredje gången gillt för Ångestloppet i Örebro – världens kortaste stadslopp.

Hundratals valde att delta i det 209 meter långa loppet i centrala Örebro för att uppmärksamma psykisk ohälsa och för att visa att fysisk aktivitet kan vara en del i återhämtningen.

1 av 4 drabbas

För trots att dagen bjöd på sol, skratt och gemenskap var undertonen allvarlig. 1 av 4 svenskar drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. Trots detta är psykisk ohälsa fortfarande ett mycket tabubelagt område, där många dagligen upplever diskriminering.

– Psykisk ohälsa syns inte utanpå, konstaterade Kristina Ekenberg. Dessutom måste människor behöver få veta hur det är i samhället egentligen. De tror att man är farlig för att man inte mår bra.

Stor uppslutning när ångestloppet genomfördes. Foto: Anders Nord / SVT

Stöttar kompisen

Sören Björklund deltog för att stötta en kompis som han upplever har det svårt. På hans jacka sitter ett märke där det står det ”Våga prata”.

– Många skäms för att ha fått en psykisk diagnos men det ska man inte göra, tycker han. Man ska försöka vara öppen med det och prata med sina vänner så mycket man kan.

Själv är han förvånad över uppslutningen.

– Jag trodde inte vi skulle vara så många så det var roligt. Men vi hade kunnat vara ännu fler.

Krångla inte till det

Att lyssna, uppmuntra och vara närvarande är tre bra råd tycker Benny Löfgren som är medlem i Fontänhuset som arrangerar loppet. Sen finns det sådant man inte ska göra.

– Krångla inte till det och gör det större än vad det är som anhörig. Försök att vara som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.