I klippet berättar de tre avdelningscheferna om sommarjobbsprojektet. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Sommarjobb utan kvällar och helger lockar färska sjuksköterskor

Publicerad

Många nyutexaminerade sjuksköterskor drar sig för att jobba på sommaren när den erfarna personalen har semester. Samtidigt är det svårt med bemanningen i tider av sjuksköterskebrist. För att lösa den ekvationen testar tre avdelningar på USÖ ett nytt grepp och intresset är stort.

– Vi vill skapa en trygg arbetsmiljö för alla som jobbar och den här idén har blivit mycket positivt bemött av både studenter och de som jobbar här, säger Annelie Andersson avdelningschef akutvårdsavdelningen på USÖ.

Erfaren personal som stöd

Hon är en av tre avdelningschefer på medicinkliniken som står bakom projektet. Sex sommarjobb på de tre avdelningarna är vikta för nyutexaminerade sjuksköterskor. Förutom en introduktion på ett antal veckor kommer de endast att schemaläggas dagtid måndag till fredag.

– På helger och kvällar är färre stödfunktioner i drift, säger Annelie Andersson.

Normalt sett är det svårt att rekrytera till sommaren. Nu har många fler sökt tjänsterna än tidigare år.

– Vi måste ta ett nytt grepp för att locka till oss nya sjuksköterskor generellt men också till sommaren, säger Annelie Andersson.

Ringar på vattnet

Hon hoppas att projektet ge ringar på vattnet så att både de studenter som har en bit kvar på utbildningen söker sommarjobb direkt efter examen och även att fler väljer att söka sig till yrket.

– Kommer man som ny sjuksköterska och får en bra inskolning och en trygg arbetsmiljö så sänder det signaler till de som överväger att söka till sjuksköterskeutbildningen, säger Annelie Andersson.

Förutom akutvårdsavdelningen ingår avdelningen för hematologi och gastroenterologi och avdelningen för njurmedicin och reumatologi i projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.