”Utgrävarna eller paleontologen i graven bredvid” heter årets Örebrospex på universitetet. Foto: SVT

Spexarna redo för årets föreställning

Uppdaterad
Publicerad

I universitetets sminkloger är det full aktivitet. Den stora ensemblen på 70 ideellt engagerade studenter har repeterat sedan oktober och nu finslipar de detaljerna.

I kväll spelar Örebro universitet upp sitt studentspex för 21:a året, och den här gången handlar det om att hitta flest dinosarie-skelett.

– Spex är lite av en universitetstradition. Vi gör det mest för att det är så himla roligt. Just de här interaktiva delarna, att ingen föreställning är den andra lik, säger Jasmine Sundblad som är producent och regissör för uppsättningen.

Inte som vanlig teater

Just studentspex är inte som en vanlig teaterföreställning. Skådespelarna måste vara beredda på de mesta. Bland annat kan publiken stoppa spelet när som helst och ge ensemblen nya instruktioner.

– Det finns ett grundmanus till hela historien och det är det vi följer. Sedan får ju publiken skrika omstart, och det kan vara att de bara vill se scenen igen, att de vill ha ett annat språk, se det baklänges eller att vi ska spela ombytta roller, säger Marcus Haglund, skådespelare i spexet.

– Det kan vara precis vad som helst, bara fantasin sätter gränser. Det är väldigt intressant för man vet aldrig hur föreställningen kommer att bli, och det är roligt när man själv ska gå ut och agera det som publiken efterfrågar.

Visas på universitetet

Spexet visas sex gånger i Aula nova på universitetet och det brukar komma upp emot 1.500 besökare. 

Vad har varit största utmaningen i år? 

– För mig har det varit att få tiden att gå ihop. Det är mycket man vill göra som man inte hinner när man har heltidsstudier också. Så det är väl att komma ihåg alla smågrejer man inte får glömma bort, för de är också viktiga, säger Jasmine Sundblad.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.