Lyckad insats – nu är granaten i Dalkarlsberg ofarlig

Uppdaterad
Publicerad

I minst 80 år har en granat legat på marken i en trädgård Dalkarlsberg utanför Nora utan att någon tagit hand om den. Mer än hundra invånare som evakuerats från sina hem fick under onsdagen vänta i flera timmar innan det stod klart att granaten desarmerats.

Straxt efter klockan 9:00 gjordes det första försöket att öppna höljet till granaten med en mindre sprängladdning.

Läs också: Här spränger försvaret granathöljet i Dalkarlsberg

Granaten i Dalkarlsberg

Granaten detonerade men det tog tid innan militärens experter kunde gå in och se om försöket varit lyckat.

Militärens sprängning av höljet på granaten syntes tydligt. Foto: SVT

De drygt 100 invånarna i Dalkarlsberg hade evakuerats till församlinghemmet i Viker, några mil från från sina hem. För de boende närmast granaten innebar dagen lite extra åtgärder. Bland annat fick man gräva diken och tejpa fönster för säkerhets skull.

Läs också: Hela byn måste tömmas när granaten sprängs.

För granaten som det handlade om var 350 kilo tung och hade en diameter på 305 millimeter. Trots försök att röntga den gick det inte att säga vad den innehöll. Därför vidtogs stora säkerhetsåtgärder.

Militärens expert Gary Campbell berättade innan sprängningen om de åtgärder man vidtagit:

Gary Campbell, major vid Försvarsmakten. Foto: Jakob Eriksson / SVT

– Markstötvågen når nästan 250 meter och lufttrycksvågen 350 meter. Sen har vi risken för hörselskador som når ända till 1750 meter.

Efteråt konstaterade några timmar efter själva sprängningen att granaten var skarpladdad men att det saknades ett tändrör.

– Därmed är granaten oskadliggjord, konstaterade Gary Campbell.

Under onsdagen skulle en grävare ta hand om resterna av granaten och undersöka närmare om det funnits ett tändrör som lossnat under militärens sprängning av höljet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet