Förutom rena sprutor hoppas man i framtiden kunna erbjuda narkomaner behandling mot hepatit-C. Foto: SVT

50 inskrivna på sprututbytesmottagningen – ”Fler än vi trodde på så kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

På bara tre månader har 50 personer skrivit in sig på sprututbyteskliniken för narkomaner på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ). Det är många fler än man räknat med på så kort tid. Redan nu planerar man dessutom för att utöka behandlingarna för de inskrivna som är smittade av hepatit-C

Lars Edling är infektionsläkare och medicinskt ansvarig för verksamheten på sprututbytesmottagningen som varit igång sedan slutet av maj 2019.

– Det är inte alla som vi hoppas kommer att hitta hit till slut men fler än vi trodde, konstaterar han. Det finns en mycket positiv stämning runt hela utbytet och många som kommer hit är både glada och tacksamma över att vi äntligen finns.

Planerar att utöka

På sprututbytesmottagningen kan man också göra enklare såromläggningar och förmedla kontakt till barnmorska om det behövs.

Men redan nu planerar man för att utöka de behandlingar man kan erbjuda till att omfatta medicin mot hepatit-C också. Anledningen är ett framgångsrikt försök i Skåne där 30 personer som är inskrivna på sprututbytet i Malmö har blivit smittfria från hepatit-C.

– Det är ett fantastiskt resultat, säger Lars Edling. Det här är precis det vi vill göra här också.

Får medicin samtidigt som rena sprutor

Hepatit C drabbar framför allt sprutnarkomaner. Det finns inget vaccin, men sedan några år finns en medicin som botar sjukdomen. På senare tid har den medicinen också blivit betydligt billigare.

– Det brukar finnas ytterligare ett problem för den här gruppen och det är att komma på bestämda tider för att få sin medicin, förklarar Lars Edling. Men för de 50 patienter som nu kommer till oss regelbundet för att byta sina sprutor finns ju nu också ett bra tillfälle att bli behandlad.

Om planerna går i lås ska medicineringen mot hepatit-C starta i höst.

Mer om sprututbytet

  • Det har gått flera år sedan beslutade politikerna i Region Örebro län att införa ett sprutbytesprogram.
  • Men inte förrän i maj 2019 kunde den till sist invigas.
  • Hit kommer personer som tar sina droger intravenöst för att lämna in smittade och nedsmutsade sprutor och få nya och rena.
  • Sammanlagt räknar man med att det finns mellan 200 och 300 sprutnarkomaner i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.