Längre öppettider på Stadsmissionen och fler akutplatser i iskylan. Foto: Fanni Ohlin Dahl/TT

Stadsmissionen höjer beredskap för hemlösa i kylan

Uppdaterad
Publicerad

I samband med de kyliga dygnen som varit i veckan har Örebro Stadsmission höjt beredskapen för att hjälpa personer som lever i hemlöshet.

På Porten Dorkas, som är en av stadsmissionens verksamheter, håller man öppet längre än vanligt nu när kylan slagit till. I stället för att stänga efter lunch finns det möjlighet att stanna kvar längre. Det är en dagöppen verksamhet där det serveras frukost och lunch. 

– Det är öppet hela dagen och vi märker stor skillnad att man vill vara kvar även när man ätit lunch, säger Monica Gunnarsson, direktor på Örebro Stadsmission.

Hemlösa i Örebro

Akutboende i kylan

Man har också haft kontakt med kyrkorna och fått löfte om akutplatser, men dessa har hittills inte nyttjats.

– Utan att säga med säkerhet tror jag att det finns en större vilja hos de som har någonstans att bo, att ta in vänner och dela rum när det är såhär kallt, säger Monica Gunnarsson.

Även ifjol ökade man beredskapen för fler platser när temperaturen sjönk. På Vinternatt, som är ett akutboende för personer som lever i hemlöshet, har man inte märkt av att fler sökt sig dit under veckan i samband med den hårda kylan. Men på Stadsmissionen har man beredskap för att anpassa sig efter behoven som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet