Foto: TT/SVT

Stort kliv framåt för skolan i Lekeberg

Publicerad

Lekebergs kommun är en av landets bästa tio skolkommuner om man ser till Sveriges kommuner och landstings jämförelser för grundskolan. Förra läsåret klättrade kommunen från plats 141 till plats tio.

Montering av av militärtält står på schemat för elever på Lekebergsskolan. Det är elevens val och trettio sjunde- och åttondeklassare ska sova i skogen. SVT Nyheter Örebro åker ut till Villingsberg för att träffa eleverna som är i full gång med att få till sovplatsen för natten.

– Det är ganska ovanligt att vi gör det här, säger River Gunnarsson, som går i åttonde klass.

Han trivs bra på skolan, mycket på grund av den goda sammanhållningen i klassen.

– Vi samarbetar. Vi hjälper varandra. Om man glömt läxan kan man skicka till varandra, det är bra sammanhållning.

Klättrar som skolkommun

Läsåret 2016/2017 klättrade Lekebergs kommun rejält i Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser för grundskolan. Där analyseras gymnasiebehörigheten i årskurs nio, genomsnittligt meritvärde och andel elever som klarat kunskapsprov i alla ämnen med hänsyn till elevsammansättning.

En orsak till att kommunen fått ett bra resultat kan bero på att man minskat klasserna, tror David Sandahl som är lärare i idrott- och hälsa och matematik.

– För många år sedan satsade man på mindre klasser, som jag tror gett jättebra utslag. Och vi har arbetat formativt också de senaste två åren. (Formativ undervisning handlar om att utforska och forma undervisning utifrån elevers lärande och upplevelser i klassrummet, reds anmärkning)

Anpassad undervisning

På skolan jobbar man mycket med individuell undervisning, berättar läraren Christoffer Danielsson, och det tror han spelar in.

– Vi jobbar mycket med att varje elev ska få undervisning som passar just den personen. Elever som har behov av särskilt stöd har specialanpassningar.

Josefine Stenberg går i sjuan och hon märker skillnad sedan hon lämnade mellanstadiet.

– Om man vill ha hjälp så får man hjälp. Jag tycker det är väldigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer