Se bilderna från luften över Örebro flygplats och hör SVT:s reporter berätta vad vi vet såhär långt om olyckan. Foto: Cornelia Schauermann, SVT

SVT på plats efter dödskraschen

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer – en pilot och åtta fallskärmshoppare – har avlidit efter att ett mindre propellerplan fick problem vid starten i Örebro och kraschade strax efteråt. SVT:s reporter Oskar Jönsson och fotograf Cornelia Schauermann är på plats i Örebro.

– Det tar lång tid att komma tillbaka efter en sådan här händelse, säger Oskar Jönsson.

Vid midnatt anlände haverikommissionen till flygplatsen i Örebro. Under natten började man hålla förhör med personal i flygtornet, några av de få vittnena som finns till olyckan som kan berätta vad de sett.

– Nu pågår ett stort utredningsarbete, det är egentligen nu det börjar, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson på plats i Örebro.

Olyckan ska ha gått väldigt snabbt och ska ha skett precis efter starten.

Under morgonen inledde man en så kallad olycksplatsundersökning.

– Då går man igenom vrakdelarna som finns för att försöka bilda sig en uppfattning kring vad som har hänt. Men det här arbetet tar tid, det vet vi från olyckan i Umeå.

För nästan exakt två år sedan inträffade nämligen en liknande flygolycka i Umeå där nio fallskärmshoppare dog.

– Man känner igen stämningen från olyckan i Umeå. Jag var där då och minns den sorg och chock som drabbade Umeå. Många av dem som var i det planet var yngre. Det blev så påtagligt att det påverkade väldigt många och det tar lång tid att komma tillbaka efter en sådan här händelse.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen på Örebro flygplats

Mer i ämnet