Foto: TT

Terrormisstänkt örebroare släppt

Uppdaterad
Publicerad
Den 45-årige örebroare som suttit häktad misstänkt för att ha rekryterat ungdomar till terrorverksamhet i Syrien och Irak, har släppts ur häktet efter ett beslut av åklagare.

– Mannen satt häktad då det fanns risk att han skulle försvåra utredningen eller påverka exempelvis förhörspersoner, så kallad kollusionsfara. Den risken finns inte längre, säger åklagaren Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål.

Åklagaren ser inte heller någon flyktfara, vilket är ett annat vanligt häktningsskäl. Brottet 45-åringen misstänks för är inte heller så grovt att det leder till så kallad obligatorisk häktning.

– Han har ju varit häktad enligt det som i dagligt tal kallas för rekryteringslagen och den har en annan straffskala än terroristbrottslagen, säger Ihrman.

Utredningen fortsätter som tidigare och misstankegraden är inte sänkt.

”Förundersökningen läggs ner”

Den 45-årige mannens advokat säger till SVT Nyheter Örebro att han tror att förundersökningen mot mannen kommer att läggas ner.

– Av det material som jag har tagit del av i den här historien, så håller inte misstankarna, säger Andreas Hahn som ännu inte haft någon kontakt med sin klient.

Vad tänker du kring beslutet att han släpps?

– Det är ett positivt beslut för min klient. Han ska ta hand om sig själv i lugn och ro, sedan ska vi pratas vid.

Detta har hänt

Visa

Mannen greps av Säpo i sitt hem i början av juni och häktades kort därpå av Örebro tingsrätt misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott.

Enligt åklagaren ska han ha förmått ”ett betydande” antal personer att resa till Syrien för att begå terrorhandlingar. Rekryteringen ska ha skett från hösten 2014 till våren 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet