Konvoj med IS-stridande. Foto: TT

Terrorresor betalas med lån

Uppdaterad
Publicerad

Resor till terrororganisationen Islamiska staten i Syrien finansieras bland annat med lån och momsbedrägerier. Det menar Säkerhetspolisen (Säpo) som stödjer sig på flera utredningar.

Ekobrottsmyndigheten har gjort flera utredningar med koppling till terrorresor. Det vanligaste sättet att finansiera resan på är lån, något som har ökat det senaste året. Det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– De tar så många lån de hinner på samma gång, säger Martin Frimansson, Säpos expert på terrorfinansiering, till Ekot.

Enligt Säpo beräknas omkring 300 svenska medborgare strida för Islamiska staten (IS).

Förutom storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, är Örebro den stad i Sverige som flest personer har rest ifrån för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Totalt beräknas ett 15-tal personer ha rest därifrån.

Örebroare har dött

Tre unga män från Örebro har redan dött i strider i mellanöstern, och i början av juni kom rapporterar om att ytterligare tre örebroare hade anslutit sig till IS.

– Det måste vara någon som hjälper dem med pengar och kontakter, sa Mahdi Warsama, ordförande i Afrikas horn kulturcenter, till SVT Örebro.

En 45-årig örebroare greps i början av juni och sitter nu häktad, skäligen misstänkt för att ha rekryterat unga till extremistorganisationer. Bland annat IS.

– Vi känner honom sedan länge och har aldrig misstänkt honom för något sådant här. Han var omtyckt och har inte någon gång sagt något som var fel, sa Jamal Lamhamdi, VD vid Örebro moské, där 45-åringen var verksam som volontär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet