Mats var lärare på Al-Azharskolan och vill vara anonym. Foto: Leonora Toplica/SVT

Mats var lärare på Al-Azharskolan: ”Vi är besvikna på Skolinspektionen”

Uppdaterad
Publicerad

Mats är en av de lärare på Al-Azharskolan som nu fått jobb på Vivallaskolan istället, och som är kritisk till Skolinspektionens hantering och beslut att stänga ned skolan.

– Det kom som en chock för oss alla som jobbade där. Dagen efter skolavslutningen fick vi veta att vi inte fick jobba där längre, säger han.

Det var i somras som beskedet från Skolinspektionen kom om att man skulle stänga ned den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vivalla och Mellringe.

Beslutet kommer efter uppgifter från säkerhetspolisen, Säpo, om att barn kan ha radikaliserats. Detta efter att en tidigare styrelsemedlem ska ha åkt till Syrien för att ansluta sig till en terrororganisation, enligt Säpo. När personen återvände till Sverige ska hen, sex år senare, ha blivit medlem i styrelsen.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

”Inte pratat med lärare eller barn”

Men enligt personalen och ledningen så har man inte känt till personens förflutna.

– Den här personen ska ha suttit i styrelsen i fem månader, hen har varit med på ett möte och aldrig vistats i skolan, säger Mats, uppgifter som bekräftas av rektorn på Al-Azharskolan.

Mats och andra lärare på skolan är kritiska till hur Skolinspektionen hanterat ärendet, konstaterar Mats:

– Vi är besvikna på dem, de har inte pratat med någon av lärarna eller barnen. Hur kan man besluta att stänga ned en skola utan att göra mer efterforskningar än så, säger han.

Förvaltningsrättens dom

Personal på Al-Azharskolan blev av med sina jobb. Flera lärare har fått nya tjänster på andra skolor och Mats är en av fyra som börjat jobba på Vivallskolan.

– Jag trivs bra här och är glad över att jag har ett jobb, säger han.

Al-Azharskolan har överklagat beslutet och under gårdagen kom Förvaltningsrättens dom där man står fast vid Skolinspektionens beslut om nedstänging och därmed avslagit stiftelsens överklagande.

SVT Örebro har kontaktat Skolinspektionen som avböjer kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängningen av Al-Azharskolor i Örebro

Mer i ämnet