Trombektomi kan ha räddat Hasans liv när stroken slog till

Uppdaterad
Publicerad

En eftermiddag i februari tog Hasan Kovacevic en promenad efter jobbet. När han kom hem fick han inte upp dörren, och tappade mobilen han höll i. Han förstod inte själv vad som hände – men det gjorde hustrun Habiba.

– Jag förstod direkt att det var en stroke. Hans ansikte var snett och högerarmen hängde, säger hon.

Habiba ringde efter ambulans, och bara en timme senare började läkarna på Universitetssjukhuset i Örebro operera bort blodproppen i Hasans hjärna.

Metoden, att gå in och plocka bort proppen, kallas trombektomi och infördes på USÖ i somras. Tidigare har strokepatienter från länet skickats till Uppsala, men vid en stroke som beror på en blodpropp är det bråttom att få bort proppen, så att blodflödet kommer tillbaka snabbt.

Regionvalet 2022 Örebro län

För Hasan kan det ha varit avgörande att proppen plockades bort så fort.

– Lyckos mig att det inte hände för ett år sedan, när man fick åka till Uppsala, säger han.

I klippet berättar Hasan att han tränar varje dag för att kunna göra det han saknar mest från livet innan stroken.

Region Örebro län har förbättrat strikesjukvården

Risken att dö eller inte kunna leva utan assistans i vardagen efter en stroke har i flera år varit högre i Region Örebro län än i resten av landet. Men nu har det ändrats, tack vare en ny strokeenhet och den nya behandlingsmetoden trombektomi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet