Vad är trombektomi?

Publicerad

En trombektomi utförs när en stroke inte beror på en blödning utan en propp. Via ljumsken eller handleden går man in med ett instrument och suger ut proppen – eller fångar upp den i ett nät.

I klippet ser du hur det går till.

– Plockas proppen bort tidigt nog får den hjärndel som var avstängd och inte fick blodflöde chans att återhämta sig. Det gör att både handikappet och risken att dö blir mindre, säger Jakob Baianstovu Ström, neurolog vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Av 100 patienter som trombektomeras överlever 5 till 15 fler än de som inte får behandlingen. 15 till 30 fler klarar vardagen utan assistans.

Regionvalet 2022 Örebro län

Vid en blodpropp i hjärnan är det viktigt att snabbt få bort proppen. Att trombektomi nu utförs på Universitetssjukhuset i Örebro kortar tiderna vilket gör att patienter i regionen och grannregionerna har bättre förutsättningar att klara sig.

Här kan du läsa mer om hur Örebro län jobbat för att förbättra strokevården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet