Foto: SVT

Tusentals svenskar ger gamla prylar nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Återbruk är en trend som växer sig allt starkare. Tvärsnytt har träffat Ulrika Eriksson, en av många tusen svenskar, som ger gamla prylar nytt liv.

Upcycling eller återbruk är väl egentligen ingen ny trend, men den har under de senaste åren växt sig stark i USA. Det handlar om att ge gamla prylar och skräp nytt liv, och nu har trenden på allvar kommit hit till Sverige.

– Jag tror att det ligger i tiden. Många har tröttnat på slit- och slängsamhället och vill hitta nya värden. Det är inte så att man rädda jorden på något sätt, men det känns bra i magen, säger örebroaren Ulrika Eriksson som under flera år sysslat med återbruk.

Gamla jeans blev halsband

Intresset för återbruk växer och då speciellt på sociala medier. Facebookgruppen ”Återbruka mera” hade i början av mars 5 000 följare och bara två veckor senare var den siffran uppe i 130 000 följare.

– Jag hittar mycket inspiration på bloggar. Det här halsbandet hittade jag till exempel på nätet. Det är en innersöm till ett par jeans som jag dragit genom en kedja. Denimtyg går att använda till allt från handväskor till möbelklädsel, säger Ulrika Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer