Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daglig exponering av olika hårvårdsprodukter kan i vissa fall leda till utveckling av besvärande allergier. Det visar ett forskningsprojekt från USÖ. Foto: SVT

USÖ släpper forskning kring frisörers arbetssituation

Uppdaterad
Publicerad

Forskningsprojekt från USÖ på frisörers exponering av giftiga kemikalier visade på att arbetssättet och ventilationen spelade stor roll i personalens utsatthet.

Frisörers dagliga exponering i användandet av olika hårvårdsprodukter kan leda till rinnande näsa, huvudvärk, eksem, hosta och i värsta fall kan de utveckla allergier. Vissa frisörer har till och med blivit tvungna att avsluta sin inslagna yrkesbana.

Detta beror på att en frisör under en arbetsdag kan komma i kontakt med fler än ett hundratal olika kemikalier som tillsammans kan bli komplexa och luftburna blandningar. Något som Arbets- och miljömedicin i Örebro nu har tittat lite närmre på.

– Ämnena är i någon form representerade i de allra flesta hårvårdsprodukter. Vårt mål var att undersöka vilka flyktiga organiska ämnen som karakteriserar den komplexa blandning av kemikalier som frisörerna exponeras för, säger Niklas Ricklund yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Risker kan minskas

Exponeringsrisken kan enligt studien i hög grad minskas genom att välja bort vissa ämnen. Men risker kan även minskas genom att minska den totala användning av hårvårdsprodukter.

– Från studien såg vi också att exponeringen påverkades av ventilationen i salonger. Vi såg flera indikationer på detta. Bland annat hade den salong med bäst ventilation också lägst uppskattad exponeringsrisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.