Utsläppen minskar – men vi kör istället mer bil. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Utsläppen minskar – men vi kör mer bil

Uppdaterad
Publicerad

Färsk statistik från SCB visar att utsläppen från biltrafiken minskade under 2016 jämfört med 2015. Men mycket av minskningen äts upp av att vi kör mer bil.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB, statistik släppte vi i Sverige ut 15 miljoner ton koldioxid genom bilkörning 2016. Strax över en sjättedel, 2 536 miljoner ton, står Östra mellansverige för – där Örebro län ingår.

Sett över de senaste fem åren syns en minskning i utsläppen från biltrafiken, både nationellt och regionalt. Enligt Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, beror det ökat användande av biobränsle.

– Vi ser en liten minskning av utsläppen för vägtrafiken de senaste åren och framförallt handlar det om att biobränsleanvändningen har ökat markant, säger han till nyhetsbyrån Siren.

”Oroande”

Men han är samtidigt oroad. Mycket av minskningen äts nämligen upp av att vi kör mer bil, och omställningen till helt fossilfria fordon går inte tillräckligt snabbt.

Transporter står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Tunga fordon och personbilar står för huvuddelen av transportutsläppen.

– Det är ganska oroande att det ökar, för det äter upp utsläppsminskningarna, säger Jonas Allerup till Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer