Foto: Heiko Junge / TT Bild

Svårare att få plats på önskade förskolan

Publicerad

Antalet barn som söker förskoleplats skiftar kraftigt mellan terminerna. I vår väntas hundratals fler barn behöva en plats jämfört med i höstas. Det leder bland annat till att det är svårare för föräldrar att få sitt förstahandsval på vårterminen.

Till nästa termin kommer hundratals fler barn än i höstas att börja på förskolan i Örebro kommun. De stora skillnaderna i antalet barn mellan terminerna är något som kommunens skolchef Margareta Borg märkt av de senaste åren.

– Skillnaderna blir större och större. Det är en tendens som vi märkt de senaste åren, och nu kan det röra sig om så mycket som 600 fler barn på våren än på hösten, säger Margareta Borg, skolchef vid Örebro kommun.

Förskoleupproret
Margareta Borg. Foto: SVT

Svårt att få förstahandsval

De stora skillnaderna i barnantal mellan terminerna leder bland annat till att det blir svårare för föräldrar att få sina barn placerade på de förskolor som de valt i förstahand.

Under vårarna är det svårare att få sitt förstahandsval. Då kanske man får sitt andrahandsval och så får man sitt förstahandsval till hösten, men det verkar vara en verklighet som många föräldrar också accepterar, säger Margareta Borg.

Tillfälliga platser

För att möta det ökande behovet i vår kommer tillfälliga platser att öppnas, som till exempel förskolan Gunghästens tomma avdelning i Brickebacken.

– Vi har platser som stått tomma under höstterminen som vi nu kommer att fylla upp. Det är en utmaning att ha en verksamhet som har så stora skillnader mellan terminerna, men jag tycker att vi löst det på ett bra sätt i och med att vi kan erbjuda alla barn en förskoleplats och att vi har den här bufferten på vissa platser.

Margareta Borg tycker samtidigt att kommunen har en god planering.

– Men föräldrar får acceptera att inte få sitt förstahandsval under vårterminerna, säger Margareta Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet