Foto: SVT

Hon knäcktes av spelmissbruket

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev medberoende till en spelmissbrukande anhörig. Det slutade med kollaps och stora skulder. Nu vill Anette Keino rädda andra från speldjävulen via Örebros första lokalförening som riktar sig mot spelmissbrukande ungdomar.

Efter flera år fick Anette Keino nog. Livet nära en spelmissbrukande anhörig gjorde att hon själv blev medberoende till spelmissbruket.

– Jag kollapsade och insåg ganska tidigt att jag behövde hjälp. Men jag förstod först inte vad jag behövde för hjälp. Det tog väldigt lång tid innan jag förstod att det var ett medberoende jag var fast i, säger Anette Keino till SVT Tvärsnytt.

spelmissbruk

Vad innebär det att vara medberonde till en spelmissbrukare?

– Att man uppvisar samma egenskaper som en spelberoende, fast man inte har själva beroendet. Man ljuger för att möjliggöra spelberoendet, och hamnar i samma ångest, skuld-och skamkänslor.

Skam- och skuldbelagt

– Jag isolerade mig och dolde det väldigt mycket. Det är så skam-och skuldbelagt.

– Rent ekonomiskt blev jag väldigt drabbad. Jag lever fortfarande med skulder som jag behöver betala av, säger Anette.

Skulderna finns som sagt där, men Anette är efter flera års kamp äntligen fri från sitt medberoende. Hennes förflutna har gjort att hon nu valt att engagera sig för att hjälpa andra.

Spelmissbrukarna blir yngre

Föreningen Spelkontroll, som arbetar med spelmissbrukande ungdomar i åldrarna 16-30 år, har sedan några veckor tillbaka öppnat en lokalförening i Örebro.

Den första i Örebro mot spelmissbruk, och den tredje i landet som föreningen öppnat. De två tidigare finns i Stockholm och Göteborg.

Anette Keino är ledamot och kassör i Spelkontroll. Ordförande för lokalföreningen i Örebro är Staffan Ydrefalk, till vardags fritidsledare i Glanshammar. Han har själv inget förflutet som spelmissbrukare eller medberonde, men via hans arbete ser han hur spelmissbruket kryper allt längre ner i åldrarna.

”Jättestort tomrum”

Ökad skärmtid och spel via appar blir lätt en inkörsport till spel om pengar, enligt Ydrefalk. Ett av de primära målen för föreningen är därför att öka medvetandet hos barn och ungdomar kring spel. Samt arbeta aktivt mot att få bort spelreklam som är riktad mot yngre.

Det blir dock mer en terapeutisk verksamhet, snarare än professionell vård till att börja med. För lokalföreningen i Örebro är bara i startgroparna, och man kommer tills vidare att skynda långsamt.

– Det finns ett jättestort tomrum i dag, och vi vill ta det sakta men säkert. Går vi ut för hårt kan det explodera och vi kanske inte kan hantera situationen, säger Staffan Ydrefalk.

– Men vill man ha hjälp ska man absolut söka sig till oss. Du behöver inte vara spelmissbrukare för att komma. Har du bara ett intresse för spel ska du kunna prata av dig hos oss.

Spelmissbrukare? Här är varningstecknen:

* Du spelar för stora summor

* Du lånar pengar

* Du tänker hela tiden på spel

* Du ljuger för din familj och vänner

Källa: Anette Keino, Spelkontroll Örebro

Det här är föreningen Spelkontroll

Riksförbundet Spelkontroll (RISK) är en partipolitiskt och religiöst obunden sammanslutning av föreningar som vill verka för att lokalt arbeta preventivt och avhjälpa skadligt bruk av spel för åldrarna 16-30 år.

Lokalföreningar finns i dag i Stockholm, Göteborg och Örebro.

Om spelandet har blivit ett problem kan du på vardagar 09-21 få stöd och hjälp genom att kontakta Stödlinjen. Du kan nå utbildad personal via sms, chatt, telefon och mejl.

Numret du kan ringa är 020-81 91 00. Du kan ta kontakt om du har spelproblem, är anhörig eller behöver guidning om du inom ramen för din profession stöter på någon med spelproblem.

Källa: spelkontroll.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

spelmissbruk

Mer i ämnet