Foto: Fredrik Sandberg/TT

Våldtog funktionshindrad flicka och gjorde henne gravid – döms till fängelse

Publicerad

Våldtäkten ledde till en sent upptäckt graviditet, och att flickan födde ett barn. Mannen har efter ett faderskapstest fastställts som barnets far, och nu döms han alltså till fängelse i tre år och sex månader.

Mannen nekar till brott. Han har dock medgett att han känner flickan och att hon ibland sovit över hos honom. Men någon sexuell relation ska de inte ha haft, menar han.

Tingsrätten anser dock att faderskapstestet står över mannens nekande. Av det framgår att mannen utan tvekan är far till det barn som offret fött.

”Det förhållandet att målsäganden framfött ett barn som alldeles uppenbart har NN som fader presumerar som i det närmaste utrett att sexuell samvaro förekommit mellan NN och målsäganden.”, står det i domen.

Har funktionsnedsättning

Den unga flickan har själv inte sagt mycket om hur hon blev gravid, eller om sin relation med den nu dömde mannen. Hon lider av en funktionsnedsättning, och i domen framgår att flickan kanske inte ens förstått hur hon blivit med barn.

Våldtäkten ska ha ägt rum i februari förra året någonstans i Örebro län. Tingsrätten dömer mannen till fängelse i tre och ett halv år för våldtäkt mot barn. Han ska också betala ett skadestånd om 100 000 kronor till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.