Det råder brist på distriktssköterskor på flera vårdcentraler i Örebro. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Vårdchefen om kritiken: ”Hoppas hitta en väg fram”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen på Varberga vårdcentral är inte hållbara på lång sikt. Det anser Ewa-Lena Sjöberg som är områdeschef för närsjukvården.

– Jag hoppas att vi kan hitta en väg fram där personalen på alla vårdcentraler ska känna lojalitet att ställa upp och hjälpa varandra kortsiktigt. Sedan måste vi jobba för att hitta mer personal och lösa situationen på ett långsiktigt plan, säger hon.

Situationen på Varberga vårdcentral har gjort att personal på andra vårdcentraler tillfrågats att hoppa in och hjälpa till.

– Det läge vi har med bemanningen finns alltid risken att någon blir sjuk. Då måste vi se över situationen och göra en ”backup-lösning” där vi hjälps åt mellan vårdcentralerna. Det kan handla om att en sjuksköterska från en annan vårdcentral stöttar upp en annan enhet någon dag, säger Ewa-Lena Sjöberg.

”Får hjälpas åt”

Hon betonar hur viktigt det är att hjälpas åt mellan enheterna under rådande förhållanden.

– Rent hypotetiskt skulle en av tre sjuksköterskor i Varberga kunna bli sjuk en tisdag. Då skulle en enda sjuksköterska från någon annan avdelning kunna hjälpa till den dagen. Det kan också vara så att någon deltidsanställd  som är ledig den dagen kan tycka att det är okej att hoppa in, säger Ewa-Lena Sjöberg.

Har personal från andra enheter fått förfrågan eller beordrats att jobba på Varberga vårdcentral?

– Det är en fråga som har ställts men det är ingen som har beordrats. Vi vill hitta en annan lösning. Det här bygger på samma koncept som under sommaren då vi har brist på personal och får hjälpas åt, förklarar Ewa-Lena Sjöberg.

Räknar inte med att stänga vårdcentral

Stämmer det att personalen på Varberga vårdcentral fått ”slitbidrag” på 3000 kronor?

– I en sådan här situation kan vi använda alternativa lösningar. Det har även tidigare förekommit olika sommarpaket med förmånslösningar, förklarar Sjöberg

Delar du vårdförbundets bild av att det råder brist på distriktssköterskor även på andra enheter?

– På en övergripande nivå delar jag uppfattningen att vi har brist på distriktssköterskor rakt över.

Kan det bli aktuellt att stänga Varberga vårdcentral?

– Vi räknar med att ha öppet, men tillgängligheten kan påverkas vid sjukdomar. Det försöker vi ordna med ”backup-lösning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.