Tusentals kronor i vindkraftbonusar upprör i Mullhyttan

Uppdaterad
Publicerad

Stena Renewable i Göteborg har hittat ett sätt att försöka öka sin popularitet på de orter där de vill bygga. De erbjuder helt enkelt pengar till de lokala föreningarna i bygden.

Sveriges regering vill öka antalet vindkraftverk från nuvarande 900 till 6000. I Mullhyttan, väster om Örebro, vill Göteborgsföretaget Stena Renewable bygga en vindkraftspark med 20-25 vindsnurror.

– Vi tror att det blåser bra, konstaterar Stena Renewables VD Göran Danielsson. Vi tror att det finns möjlighet att etablera vindkraft där och vi tror att vi kan få tillstånd för det, men det får framtiden utvisa.

Vindkraftbygget i Lekeberg

I bygden diskuterar nu var och varannan planerna på en vindkraftspark. Det visar sig nämligen att Stena planerar vindkraftverk som blir upp till 200 meter höga. Det motsvarar fyra vattentorn av Svampens storlek staplade på varandra.

Men det som man pratar allra mest om i Mullhyttan är kanske inte vindkraftverken utan de vindbonusar som Stena utlovade redan vid första informationen.

Efter att Stena i mars besöke kommunstyrelsen i Lekeberg, som är den som berörs av vindparksbygget, åkte delegationen direkt till Mullhyttans bygdeförening.

– Då nämnde de att de skulle avsätta 10.000 kronor per vindsnurra och år, berättar bygdeföreningens ordförande Wivianne Högman.

10.000 kronor per år och vindkraftverk, det skulle i Mullhyttans fall handla om 200.000 till 250.000 kronor om året. Kanske ännu mer beroende på hur många snurror som byggs. Men vad är vindbonusarna till för?

Enligt Stenas egna dokument är det bland annat ett sätt att bemöta den lokala, negativa opinionen. Och bland mullhytteborna har vindbonusarna givit ytterligare en dimension i diskussionerna.

– Om vindkraften är så bra som man säger så borde ju den klara etableringen själv och man borde inte använda pengar som smörjmedel, menar Håkan Rohdén som äger en del av den mark i Mullhyttan som Stena vill bygga på.

Ordförande i Mullhyttans Idrottsförening, Lars Sätter, är också kritisk.

-Jag tycker att det är ett dåligt sätt att försöka köpa in sig på området här, säger han. Dessutom vet man ju inte hur det går om vi får pengar från vindbonusar. Vad händer med stödet från kommunen då? Risken är att det hela blir ett nollsummespel, säger Lars Sätter.

Men Stena Renewables vd ser inte att det är något konstigt med erbjudandet.

– Vi ställer inga krav på vad de föreningarna som får vindbonus ska tycka om vindkraft, förklarar Göran Danielsson. Det här är ett sätt för oss att visa att vi har ett långsiktigt engagemang i de orter vi är verksamma.

Bygdeföreningens ordförande Wivianne Högman har vridit och vänt på erbjudandet sedan det första besöket i mars.

– Först tänkte jag att ”det var ju snällt”. Sen i efterhand har man väl funderat lite på om det kan vara en muta.

Men det påståendet tillbakavisas av Stenas vd.

-Om man säger att vi påverkar beslutsfattandet så tycker jag att det är fel, därför att det är kommunstyrelsen som tillstyrker vindkraftsetableringen. Det är länsstyrelsen som handlägger och tar beslutet, säger Göran Danielsson.

Rent formellt gör Stena inte fel. Men enligt på Institutet mot mutor finns det vissa risker med vindbonusarna. Om någon i kommunstyrelsen till exempel också är medlem i en förening så kan det handla om mutbrott.

– Det räcker ju att det finns en risk att personen påverkas i sin tjänsteutövning som kan skada huvudmannens intresse, förklarar Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor. Det kanske är värt att tänka efter ytterligare en gång för att undanröja alla misstankar om att en viss person blir påverkad genom ”otillbörliga förmåner”.

Men kommunstyrelsens ordförande, Henrik Hult (C), är anser att han inte låter sig påverkas av eventuella ekonomiska tillskott till bygden. Dessutom har han och kommunen ett veto som gör att de kan stoppa hela etableringen.

– Om jag har ett sådant här jobb måste jag fatta beslut som både är positiva och negativa, konstaterar han. Det ingår i jobbet, annars ska jag inte arbeta med det här!

På Stena har man inga planer på att slopa vindbonusarna som visat sig bli populära bland föreningarna kring vindkraftparkerna i Ludvika.

– Vi har fått så väldigt mycket positiv respons från Ludvika att vi har sagt att 10.000 kronor per vindsnurra och år, det är vad vi utlovar på de orter vi etablerar oss, säger vd Göran Danielsson.

Men vad händer då om Stena Renewable får bygga sina vindkraftverk i Mullhyttan. Kommer föreningarna att söka vindbonusen?

– Det gör vi definitivt, lovar Lars Sätter, ordförande i Mullhyttans IF.

– Det är jättemycket pengar, konstaterar Wivianne Högman i bygdeföreningen, så blir det av då kommer bygdeföreningen att söka pengar, helt klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftbygget i Lekeberg

Mer i ämnet