Foto: SVT

Vivalla – en stadsdel i två läger

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen hamnade stadsdelen Vivalla i Örebro i medieljuset efter att Säpo gripit en man som är misstänkt för att ha rekryterat unga till extremistorganisationer. Dagen efter är stämningen tryckt.

– Man blir ju såklart bestört, säger Najim Al-Ganas. Vi jobbar dag och in och dag ut för att förbättra bilden av Vivalla också dyker det upp sådana nyheter.

Najim Al-Ganas bor i Vivalla och är engagerad i föreningslivet där han träffar mycket ungdomar och arbetar för att förändra bilden av Vivalla.

Han är bekymrad över att stadsdelen fått så mycket negativ uppmärksamhet efter rapporteringen om de personer från Örebro som åkt för att strida med extremistorganisationer, till exempel Islamiska Staten, IS.

Blir alltid två läger

Den man som greps under måndagen misstänks ha rekryterat unga till just sådana organisationer.

– Oavsett händelse så blir det alltid två eller flera läger. Det finns de som är lättade och det finns de som tycker att det här är en orättvis handling och att det borde skötas bättre.

Rekrytering på plats

På onsdagen ska åklagaren ta ställning till om den gripne mannen i 45-årsåldern ska begäras häktad. Ärendet har skötts av Säkerhetspolisen, men enligt Fredrik Malm på polisens Vivallagrupp var det inte helt oväntat att ett gripande var på gång.

– Vi har ju länge antagit att det har funnits någon form av rekrytering på plats, säger Fredrik Malm. Om det sen är den här personen som står för det, det får utredningen visa om misstankarna håller eller inte. Men det är vår bedömning i alla fall i och med att det är så många från en och samma plats att det finns någon form av rekrytering på plats och att det inte bara sker via sociala medier eller på annat sätt.

Får stora konsekvenser

När SVT Örebro besöker Vivalla är det svårt att få någon att prata med oss, och det är tydligt att senaste tidens händelser är känsliga.

– Alla händelser som är kopplade till Säpo är känsliga och då ska man också vara försiktig med vilka konsekvenser en händelse får, säger Najim Al-Ganas. Visar det sig nu att den här mannen man har gripit är oskyldig så kommer konsekvensen vara att många människor som känner den personen kommer att ha en ställning gentemot myndigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet