Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Willy Johansson i Askersund litar inte på trygghetslarmet som kommunen försett honom med. Både han och dottern Malin känner oro för att hjälpen inte ska komma när den behövs. Hör mer i videoklippet. Foto: Marcus Titus /SVT

Willy känner sig otrygg med sitt trygghetslarm

Uppdaterad
Publicerad

Willy Johansson är rörelsehindrad och bor i en lägenhet i Askersund. Han har ett trygghetslarm som han inte längre kan lita på, eftersom det flera gånger varit ur funktion.

– Den sista tiden har det blivit mycket sämre. Då blir jag ju orolig att det inte ska fungera när jag behöver det, säger han.

Det är särskilt de senaste veckorna som Willy Johansson upplevt att hemtjänsten inte har fått larmen eller inte svarat när han behövt hjälp.

– Jag kan gå på toa själv, men jag kommer inte därifrån. Om man får sitta där i två timmar utan att få hjälp, då blir man mör i kroppen, säger han.

Hans dotter tycker det är anmärkningsvärt att kommunen inte verkar ha något alternativ till trygghetslarmen.

– Kommunen måste ju ha en beredskapsplan för när de här larmen inte fungerar. Man måste ju kunna erbjuda någon annan trygghet som backup, säger Malin Johansson.

Hör Willy och Malin Johansson berätta mer om trygghetslarmet i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet