Alexeys muskelsjukdom gör honom beroende av avancerad medicinsk utrustning. Foto: SVT

Ny lag kan hjälpa utvisningshotade Alexey

Uppdaterad
Publicerad

Den 13-årige Alexey från Frövi som hotas av utvisning trots att han lider av en svår muskelsjukdom kan få stanna. Det hoppas kommunalrådet Lennart Bondeson som har drivit frågan.

Under onsdagen kom förslaget från regeringen och miljöpartiet där migrationsverket ska, från i sommar, ta hänsyn till om barn är svårt sjuka vid beslut om uppehållstillstånd.

– Man har varit överens om det tidigare men det först nu som det formuleras i en skrivelse och då sänker man kraven väsentligt för barn som har en svår sjukdom. Den skrivningen är väldigt tillämpbar på Alexeys situation, den är klockren, säger kristdemokratiska kommunalrådet Lennart Bondeson.

Utvisningen av Alexey

Men utvisningshotet hänger ändå över familjen Prosvirnikov som kom till Sverige för två år sedan. I Ryssland skulle Alexey inte få samma vård för sin muskelsjukdom som i Sverige. Men trots det är har migrationsverket beslutat att familjen ska utvisas. Men många har engagerat sig i utvisningsfallet och Bondesson hoppas att dagens förslag ska kunna hjälpa honom att få stanna och få vård i Sverige. Men lagändring börjar med största sannolikhet gälla i juli och det är oklart om det kan hjälpa Alexey som redan har ett beslut om utvisning.

– Jag har svårt och uttala mig om vad chansen är men man engagerar sig lika mycket för det för att det är så livsavgörande för honom, säger Bondeson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Alexey

Mer i ämnet