Vår reporter träffade elever som inte vill gå kvar på Fria Intermilia skolan i Motala. Foto: SVT

101 barn vill sluta – friskola i Motala allt mer pressad

Publicerad

Turbulensen på friskolan Fria Intermilia i Motala verkar bara tillta. Under den gångna veckan har ett stort antal inspektörer från Skolinspektionen varit på besök på friskolan. Samtidigt har 101 barn nu anmält att de vill lämna såväl skola som förskola, och på kommunen tror man på nedläggning av Fria Intermilia.

Vi träffade några elever av de 101 som inte längre vill gå kvar på Fria Intermiliaskolan, och som redan nu fått klartecken att börja i en kommunal skola.

– På Intermiliaskolan har det varit jättjobbigt på sista tiden och när man heller inte får någon hjälp så blir det jobbigt, säger eleven Oliwer Worthén som nu lämnat Fria Intermilaskolan för att gå på en kommunal skola.

Oliwer Worthén har valt att byta till en kommunal skola Foto: SVT

Barn i kö

Utöver de barn som redan fått plats i kommunal skola och förskola så är det ett fyrtiotal som köar.

– Vi ska hitta lösningar. Vi kommer att få extra resurser av kommunen om Skolinspektionen drar in sitt tillstånd, för jag tror att Skolinspektionen stänger skolan, säger förvaltningschefen på utbildningsförvaltningen i Motala, Johnny Thorén.

Fria Intermilia skolan i Motala Foto: SVT

Kommunen har hemlig plan

Men rektorn för Fria Intermiliaskolan håller inte med.

– Det är väl ett önsketänkande från kommunen. Från lite säker källa så har vi ju förstått nu att det har funnits en hemlig plan från den gamla styrelsen att faktiskt kommunalisera vår skola, men det går vi inte med på, säger rektor Riitta Paananen.

Det finns trygghet

För en dryg vecka sedan var det ett kaosartat föräldramöte på Fria Intermiliaskolan där föräldrar gick till hårt angrepp mot skolans styrelse och rektor.

– Det har blivit betydligt lugnare. Föräldrar har backat nu och säger att det finns en trygghet på skolan, säger rektor Riitta Paananen.

Föräldramöte på kritiserade skolan Fria Intermilia Foto: Kjell Lundström/SVT

101 barn vill sluta

För en vecka sedan var det omkring 40 elever som ville sluta på Fria Intermiliaskolan, den siffran har enligt kommunen stigit till 101 barn med förskolan inräknad. Det är dock något som rektor på Intermiliaskolan inte känner till.

– När vi tittar på de uppgifter vi har så ligger avhoppen på under 50, så jag vet inte var siffran 101 kommer ifrån, säger rektor Riitta Paananen.

Riitta Paananen, rektor på Fria Intermiliaskolan i Motala Foto: SVT

Skolan blir bara sämre

Enligt Skolinspektionen så har problemen på Fria Intermiliaskolan konstant ökat under åren.

– Det är en sämre skola i dag än det var 2009, säger chefen för Skolinspektionen i Linköping, Maria Sundkvist.

– Därför känner vi oss frågande till hur rektor Riitta Paananen kan vara på plats, säger föräldern Linda Raya.

Rektor litar inte på kommunen

Rektor Riitta Paananen står dock på sig när det gäller kommunens siffra på att 101 barn vill sluta på på friskolan.

– Där har vi en egen bild när de kommer och skriver under blanketterna. Då säger föräldrarna att de är så rädda att om skolan läggs ner så har barnen ingen skola att gå till, säger Riitta Paananen, rektor på Fria Intermiliaskolan i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet