Fria Intermiliaskolan i Motala Foto: SVT

Många elever vill hoppa av kritiserad skola i Motala

Publicerad

Den av Skolinspektionen hårt kritiserade friskolan Fria Intermilia i Motala ser ut att tappa många av sina elever. Nu får Motala kommun ett stort antal ansökningar om skolbyte till en kommunal skola.

– Det är oroligt på skolan, man får inte den studiero man har rätt till. Elever som behöver allra mest hjälp får inte det och man ger betyg i ämnen som inte finns. Eleverna kommer att gå ut skolan utan de kunskaper de ska ha, sade chefen för Skolinspektionen i Linköping, Maria Sundkvist till SVT efter en inspektion som man gjort på friskolan Fria Intermilia i Motala i våras.

Dessutom hade rektorn för skolan inte varit på skolan på ett helt år.

40-50 ansökningar om skolbyte

Även om friskolan säger sig kunna åtgärda bristerna så får den skarpa kritiken följder för Motala kommun som i dagsläget fått in ett stort antal ansökningar om skolbyte, från den hårt kritiserade Fria Intermiliaskolan, till någon av Motalas kommunala skolor. 

– Vi har i dagsläget fått in 40-50 ansökningar om skolbyte, säger verksamhetschefen på Bildningsförvaltningen i Motala, Pedro Gustafsson.

Hur många som vill byta till en annan friskola känner inte kommunen till. På Fria Intermiliaskolan går 226 elever.

Kommunen vill dock inte kommentera om det finns plats i de kommunala skolorna för alla som nu vill hoppa av från friskolan Fria Intermilia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friskolan Intermilia i Motala

Mer i ämnet