Magnus Roberg, bitr. smittskyddsläkare Region Östergötland Foto: SVT/Mikko Lindskog

29 nya smittade i Östergötland under senaste dygnet

Publicerad

Under tisdagen meddelade Region Östergötland att 4 506 personer konstaterats vara smittade av covid-19. Det är en ökning med 29 personer, jämfört med dagen innan då regionen rapporterade om 4 477 laboratoriebekräftade smittade.

– Vi ser en ökad smittspridning och vi börjar nog tyvärr närma oss en andra våg i Östergötland, säger Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare hos Region Östergötland till SVT Nyheter Öst.

Vidare säger han att det främst är åldersgruppen 20-29 som står för den stora andelen av smittspridningen, men man ser även en ökad spridning i högre åldrar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det börjar nu ploppa upp i andra åldersgrupper, säger Magnus Roberg.

Ökad smittspridning i flera regioner

Stockholm och Uppsala har tidigare rapporterat om en ökad smittspridning, vilket man nu också kan se i Östergötland, säger han.

– Vi ser nu att vi är på väg mot en liknande ökning, säger Magnus Roberg.

Dock är det fortfarande få som behöver vård på sjukhus, vilket enligt Roberg främst beror på att det ännu är många yngre som är smittade.

Kan det bli aktuellt med utökade restriktioner?

– Det finns möjlighet att Folkhälsomyndigheten kan komma att lägga ut lokala begränsningar om det nu drar iväg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet