Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

800 provanalyser per dygn – få smittade

Publicerad

Varje dygn tas runt 800 coronaprover inom region Östergötland. Antalet positiva provresultat rör sig om mellan 3-15 per dygn, berättar smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Samtidigt är situationen stabil när det gäller antalet patienter som vårdas inom slutenvården.

– Vi har fortsatt lågt antal inom slutenvården. Det ligger på en stabil nivå, säger Britt Åkerlind.

Det är fortsatt många som söker sig till sjukvården för att provtas för covid-19. Av de runt 800 prover som tas varje dag är antalet smittade runt en procent, säger Britt Åkerlind.  

– Det är färre personer som är positiva, säger Britt Åkerlind.

”Ska ha haft symptom i minst 24 timmar”

Samtidigt uppmanar smittskyddsläkaren att det endast är personer som har varit sjuka i minst 24 timmar som ska komma för att testas.

– Man ska ha symptom i minst 24 timmar och det är mycket möjligt att vi kommer förlänga den tiden till 48 timmar framöver, säger Britt Åkerlind.

Den senaste tiden har Region Östergötland också noterat att en del människor som redan har testats positivt för covid-19 återkommer för att låta sig testas igen. Vilket är helt onödigt.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland Foto: Lovisa Gelin/SVT

– Man vinner inget på att komma och testa sig igen. Har man testats positivt och haft symptom som inte krävt sjukhusvård så är man smittsam i sju dagar. Har man däremot legat på sjukhus, brukar man säga 14 dagar, säger Britt Åkerlind.

Misstänkt smitta på två omsorgsboenden

Just nu utreds misstänkt smitta på två boende i Östergötland.

– Vi har inom omsorgen två boende som vi arbetar med just nu. I det ena fallet har vi enstaka fall av covid-19. När det gäller det andra boendet väntar vi på provsvar, säger Britt Åkerlind.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så går ett coronatest till – följ med in i provtältet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet