Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsutvecklaren Kenneth Wåhlberg är ivrig att sätta igång förvandlingen av det gamla äldreboendet i Sankt Anna. Se mer om projektet i klippet. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Äldreboendet Stenbrinken förvandlas till modernt lägenhetshotell

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2021 förvärvade fastighetsutvecklaren Kenneth Wåhlberg och Idea Factory Sweden det nedlagda äldreboendet Stenbrinken i Sankt Anna av Söderköpings kommun.  

Nu har det nya bygglovet godkänts för fastigheten och bygget för 17 nya moderna fritidslägenheter med tillgång till pool och gym kan därmed sättas igång.  

– Det är roligt när man kommer till en punkt där det inte längre bara är idéer, ritningar och planering – nu vill man bara igång, säger en ivrig Kenneth Wåhlberg.

Protester under nedläggningen av Stenbrinken

Det var inte utan protester från de boende i Sankt Anna som Stenbrinken stängde ner sin sista verksamhet under 2016.

Fem år senare kom en försäljning till skott ifrån Söderköpings kommun och hoppet tändes återigen om ett äldre- eller trygghetsboende – men så blir det alltså inte. 

– Nej, kommunen satte tydliga regler i köpeavtalet att någon form av äldreboende med kommunalt ansvar inte kommer bli aktuellt. Så det hade vi inte ens med oss i idébanken från början, säger han. 

Positiva tongångar från bygden

Kenneth Wåhlberg har själv hjärtat i Sankt Anna och under resans gång för Stenbrinkens framtid så säger han att de boende i bygden har varit positiva.

– Vi har märkt att det finns en stor efterfrågan på lägenheterna och jag är överväldig över den fina respons vi har fått på vägen, säger han.

Kök lagar mat till eleverna

I fastigheten finns idag fortfarande ett kök som hyrs ut till kommunen för att laga mat till eleverna i Sankt Anna skola, och i längan bredvid huvudbyggnaden finns sex uthyrda hyreslägenheter – men för dem blir det initialt inga förändringar.

– Jag vet inte vad som händer framöver med köket men jag ser gärna att kommunen är kvar som hyresgäst, säger Kenneth Wåhlberg.

Det nya lägenhetshotellet väntas stå klart innan sommaren 2023.

Se mer i klippet ovan om det nya lägenhetshotellet i Sankt Anna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet