Äldreboenden både i Norrköping och Linköping är drabbade av covid-19. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera äldreboenden drabbade av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm uppges en tredjedel av äldreboendena drabbats av covid-19. I Linköping finns just nu smittan på sex äldreboenden. I Norrköping är flera smittade, men hur många boenden som drabbats är oklart.

I Norrköping känner man till att 16 brukare är bekräftat smittade, två är på sjukhus och 18 är misstänkt smittade och inväntar provsvar.

– Jag har bett verksamheten titta på hur många boenden som drabbats, men jag vet att det är utspritt, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköping.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Även personal har smittats. Johansson uppger dock att frånvaron snarare varit mindre än vid vanliga influensor. Det ska komma en rapport om läget senare idag.

– Det senaste jag känner till är 41 misstänkt smittade och 10 som är bekräftade av cirka 4 000 anställda.

Har ni vidtagit några särskilda åtgärder?

– Vi lutar oss mot regionens rekommendationer och så råder besökförbud. Vi har skyddsutrustning, men det börjar bli brist på munskydd. Vi klarar det nu men vi har inga marginaler.

Norrköpings kommun har efterfrågat extrapersonal för att möta behoven inom äldreomsorgen.

– Vår personal gör ett underbart jobb, men det finns en gräns även för dem och nu måste vi hjälpa dem.

Smittade personer på boenden i Linköping

Även i Linköping har covid-19 fått ett grepp på äldreboenden.

– Jag vet att vi har smittan på sex av våra äldreboenden men hur många personer som är smittade eller är misstänkt smittade kan jag inte säga i nuläget, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet