Gymnasieelev genomför hemundervisning via datorn. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler gymnasieskolor ställer om till mer distansundervisning

Publicerad

Under torsdagen meddelade både Mjölby och Norrköpings kommun att man har gymnasieskolor som kommer att gå över till distansundervisning till viss del.

I Mjölby handlar det om Kungshögaskolan där eleverna i de olika årskurserna kommer att turas om att ha undervisning hemma.

– Skolan har uttömt andra möjligheter för att undvika trängsel. Delvis distansundervisning är den åtgärd vi tar till för säkra elevers rätt till utbildning och samtidigt följa myndigheternas råd och rekommendationer, säger verksamhetschef Kristina Lohman.

Eleverna kommer att kunna hämta skolmat de dagar de undervisas hemma.

Kommer se olika ut mellan skolorna

I Norrköping planerar nu fyra av de kommunala gymnasieskolorna för att använda en större del distansundervisning på vissa program.

– Vissa skolor har större ytor medan andra har en annan situation. Det kommer därför se olika ut mellan skolorna. Vissa program kommer ha distansundervisning på grund trängsel. Andra program kommer ha undervisning på plats i skolans lokaler. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar om en total övergång till distansundervisning. Vi planerar för ett upplägg där fjärr- eller distansundervisning blandas med undervisning i skolans lokaler, säger Jonas Eriksson, verksamhetschef för gymnasiet.

De program som berörs är:

  • Estetiska programmet, De Geergymnasiet
  • Samtliga program, Hagagymnasiet
  • VVS- och Fastighetsprogrammet, Bråvallagymnasiet
  • El- och energiprogrammet, Bråvallagymnasiet
  • Ekonomiprogrammet, Kungsgårdsgymnasiet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet