Ambulansen var tänkt för rally – nu ska den åka ned till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Om du ser en gammal ambulans på vägarna kan det vara Sammey och Inger Björck som är på väg mot Malmö. Paret från Krokek skickar ned nödvändigheter till Ukraina i samarbete med välgörenhetsorganisationer från Kolmården. 

– Ambulansen skickas med en trailer från Malmö till östra Ukraina, säger Sammey Björck. 

Tanken var att ambulansen skulle användas i Veteranbrandbilsrallyt i Göteborg senare i år. Men efter ha sett utvecklingen i världen så tyckte Sammey Björck att den skulle göra mer nytta på annat vis.

– Då tyckte jag att det här med Ukraina lät mycket bättre.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Då kontaktade Sammey välgörenhetsorganisationer i Kolmården som har hjälpt till att samla in saker att skicka. Till Malmö får Sammey hustrun Inger som sällskap, hon kommer åka med en egen personbil som även den är fullpackad med saker som ska skickas. Från Malmö så sätts ambulansen på en trailer som åker till östra Ukraina, men personbilen åker tillbaka till Krokek.

För paret var det en självklarhet att hjälpa till på det sätt man kan.

– Det är ju en sådan grej som varenda människa borde vara engagerad i, säger Sammey Björck.

Se mer på ambulansen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet