Foto: Johan Nilsson / TT

Så firas valborg – kommun för kommun

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ställdes flera valborgsfiranden in eller blev digitala istället – på grund av coronapandemin. Nu, ett år senare, i den tredje vågen, tvingas firandet anpassas efter pandemin igen. Här lista SVT Nyheter Öst hur kommunerna firar valborg 2021.

Kinda kommun:

Kinda kommun har ingen kommunalt valborgsfirande. Det gäller även pandemifria år, utan det är lokala föreningar som håller i firandet.

Åtvidabergs kommun:

Ett digitalt firande planeras i Åtvidabergs kommun i samverkan med Kulturskolan och Svenska kyrkan. Så skedde även förra året.

Norrköpings kommun:

Det traditionella Valborgsmässofirandet i Folkparken är inställt med anledning av coronapandemin. Kommunen kommer istället att försöka uppmärksamma högtiden på andra sätt. Ett exempel är en musikalisk valborgshälsning med Norrköpings musikgymnasium som kommer att spridas av kommunen.

Finspångs kommun:

Finspångs kommun kommer inte att arrangera något valborgsfirande.

Valdemarsviks kommun:

Alla kommunala firanden ställs in. De föreningar som brukar ordna firanden i samarbete med Valdemarsviks kommun ska också ha informerats om den linjen.

Söderköpings kommun:

Allt firande är inställt.

Ödeshögs kommun:

Kommunen medverkar inte i något firande.

Boxholms kommun:

Det traditionella valborgsfirande, som arrangeras av kommunen, i Folkets Park i Boxholm är inställt. Detta på grund av rådande restriktioner.

Vadstena kommun:

Kommunen ställer in allt firande.

Linköpings kommun:

Linköpings kommun arrangerar inga egna valborgsfiranden, däremot har man tidigare år gett ekonomiskt stöd till föreningar som velat genomföra firanden. Det kommer på grund av pandemin inte att ske detta år. Kommunen hälsar dock att de uppmuntrar initiativ till digitala valborgsfiranden.

Mjölby kommun:

Kommunen står inte som arrangör av något valborgsmässofirande. Och de föreningar som brukar göra det kommer inte att arrangera något firande i år.

Gotland:

Inga kända firanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet