I klippet framhåller kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) kommunens medarbetarenkät. Medan personal hänvisar till en utvärdering från 2019, som Sjölander inte känner till. Här reagerar han på den häftiga kritiken i den utvärderingen. Foto: Ulf Persson/SVT

Ansvarig politiker: ”Medarbetarenkäten går åt rätt håll”

Uppdaterad
Publicerad

Olika enkäter och undersökningar står emot varandra. Det står klart när vi intervjuar personal, fack och arbetsgivare kring schemaomläggningen inom vård och omsorg i Söderköping.

Personalen hänvisar helst till en intern utvärdering gjord av kommunen själv från 2019. I den får heltidsresan och de nya schemaläggningen stenhård kritik från personalen.

– Responsen var att det här inte är bra och ändå fortsätter man, säger undersköterskan Mathias Karlsson besviket.

Ökad trivsel säger kommunen

Ansvarig politiker Martin Sjölander (M) lutar sig hellre emot personalenkäten för hela kommunen där trivselen istället ökat mellan år 2018 och 2020.

I klippet pratar parterna mer om innehållet i de båda undersökningarna.

Bakgrund hälsoscheman

2016 träffade Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal ett avtal om att arbeta mot heltid som norm. Men när många kommuner nu har lyckats införa en hög andel heltidstjänster växer missnöjet mot så kallade hälsoschema. Det handlar ofta om att man kortar vissa arbetspass och istället blir det fler pass. Vissa arbetspass kan hamna på andra arbetsställen och att själva schemaläggningen görs av en central enhet längre ifrån personalen.

– Det är liknande problem på många ställen. Man vill ha en central schemaprocess och då tittar man varken till individ eller verksamhet, menar Catarina Eriksson avdelningsordförande för fackförbundet Kommunal region Öst (Östergötland, Södermanland, Gotland).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.