I klippet återberättar vi turerna i schemastriden inom vård och omsorg i Söderköping. Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) svarar även på hur det påverkar kommunens rykte som arbetsgivare. Foto: Ulf Persson/SVT

Konflikt sen 2018: Kommunen har legat i fejd med både Kommunal och Arbetsmiljöverket

Publicerad

Det är viktigt att Söderköpings kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, säger kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M). Men sen schemaomläggningen inom vård och sorg 2018 har kommunens relation till både fackförbundet Kommunal och Arbetsmiljöverket varit minst sagt frostig.

I klippet återberättar vi turerna i schemastriden och Martin Sjölander svarar på hur det här påverkar kommunens rykte som arbetsgivare.

Bakgrund hälsoscheman

2016 träffade Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal ett avtal om att arbeta mot heltid som norm. Men när många kommuner nu har lyckats införa en hög andel heltidstjänster växer missnöjet mot så kallade hälsoschema. Det handlar ofta om att man kortar vissa arbetspass och istället blir det fler pass. Vissa arbetspass kan hamna på andra arbetsställen och att själva schemaläggningen görs av en central enhet längre ifrån personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.