I klippet berättar sektionchefen Mikael Bernardsson vid Arbetsmiljöverket i Linköping vad de kräver av Söderköpings kommun och kommunen svarar. Foto: Tina Enström/SVT

Arbetsmiljöverket fortsätter granska Söderköpings kommun

Uppdaterad
Publicerad

I december 2020 dömdes Söderköpings kommun att betala ett vite på en miljon kronor. Domstolen gick helt på Arbetsmiljöverkets linje att kommunen inte hade gjort tillräckliga risk- och konsekvensanalyser i samband med schemaomläggningen för vårdpersonalen. Men Arbetsmiljöverket kommer inte nöja sig där.

– Vi har ju att tillsyna att alla arbetsgivare följer lagen, säger Mikael Bernardsson sektionschef på Arbetsmiljöverket i Linköping.

I klippet berättar han vad Arbetsmiljöverket kräver.

Både fack och arbetsgivare välkomnar

Annelie Tjernström, huvudskyddsombud i Söderköping, välkomnar att Arbetsmiljöverket återupptar granskningen av kommunen, men hade ändå högre förhoppningar på myndigheten. Även kommunen säger välkommen, men har samtidigt överklagat domen och vitet från Förvaltningsrätten till Kammarrätten och där är ärendet inte avgjort än.

Hör även Annelie Tjernström och kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) i kilppet ovan.

Bakgrund hälsoscheman

2016 träffade Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal ett avtal om att arbeta mot heltid som norm. Men när många kommuner nu har lyckats införa en hög andel heltidstjänster växer missnöjet mot så kallade hälsoschema. Det handlar ofta om att man kortar vissa arbetspass och istället blir det fler pass. Vissa arbetspass kan hamna på andra arbetsställen och att själva schemaläggningen görs av en central enhet längre ifrån personalen.

– Det är liknande problem på många ställen. Man vill ha en central schemaprocess och då tittar man varken till individ eller verksamhet, menar Catarina Eriksson avdelningsordförande för fackförbundet Kommunal region Öst (Östergötland, Södermanland, Gotland).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.