Gotland minskar användning av antibiotika. Enträget arbete ligger bakom enligt smittskyddsläkare Sven Montelius. Foto: SVT

Antibiotika: Gotland minskar snabbast

Uppdaterad
Publicerad

Gotland minskar snabbast av landets sjukvårdsregioner när det gäller utskrivningen av antibiotika. Trots minskningen så ligger man fortfarande högst i landet.

I dag är det den Europeiska antibiotikadagen och mycket fokus ligger på arbetet mot antibiotikaresistens. Detta eftersom antibiotikaresistensen ökar i Sverige enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Ett sätt att motverka resistens är att sjukvården inte skriver ut mer antibiotika än nödvändigt. Gotland har länge legat högt när det gäller antibiotikaanvändning.

– Vi har försökt att analysera detta men inte kommit fram vad det beror på. Gotland har legat högt länge. Förut var det storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg som låg högst. De har minskat ordentligt och Gotland hamnade då som högst i landet, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare i Region Gotland.

Gotland
Siffror från Folkhälsomyndigheten: Antibiotikastatistik – Kvartalsrapport 3, 2019. Foto: Alf Jonsson, SVT

De senaste åren har man börjat se en minskning som också bekräftas i Folkhälsomyndighetens kvartalsrapport.

– Det är ett enträget arbete sedan länge. Jag tror att den sista tiden så har det varit lite mer stabilt när det gäller bemanningen i primärvården och jag tror också att det är viktigt att det finns ett engagemang och ett ansvarstagande på alla nivåer, säger Sven Montelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet