Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sandra Wahlström ledde skolnedläggningen och är nöjd med resultatet. Espen Surén, rektor på en av de mottagande skolorna, tycker de nya eleverna bidragit till en mer harmonisk tillvaro. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Avvecklingen av Skäggetorpsskolan i Linköping ses som klar

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan en hel termin på nya skolor och arbetsplatser uppger både lärare och elever från Skäggetorpsskolan att de upplevt ett bra mottagande. Enligt Linköpings kommun säger nu 95,4 procent av eleverna att det är ok, bra eller väldigt bra på den nya skolan.

Det var i maj 2020 som kommunen bestämde sig för att stänga högstadieskolan i Skäggetorp. Skälen vara att minska segregationen samt att höja elevernas betyg. Anställda och elever skulle till nya skolor i och med höstterminen i år.

Det fanns en oro att personal och elever skulle lämna skolan i förtid, men så blev det inte enligt slutrapporten: Bara tre ur personalen slutade i förtid. Kommunen menar att den engångssumma på 25 000 kronor som betalades ut till dem som stannade kan ha bidragit.

Forskare ska följa upp eleverna

Även rektorer på de mottagande skolorna är övervägande positiva till att eleverna från Skäggetorp anlänt. Forskare från Örebro universitet ska följa upp utvecklingen av eleverna och arbetet på två av de mottagande skolorna.

För ett drygt år sedan åkte SVT Nyheter Öst med Alex Mubamba från Skäggetorpsskolan när han besökte Ljungsbroskolan – se resan i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På studiebesök i Ljungsbroskolan: Vad tycker Alex Mubamba, högst upp till vänster, och hans klasskompisar om skolan? Foto: Tina Enström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet