Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att bada är okej – men allt annat kan campingen ta betalt för Foto: SVT

Badkonflikten i Kinda över

Publicerad

Turerna kring badet i Pinnarp verkar nu ha nått sitt slut. Enligt kommunen är man nu överens med campingens ägare om vad som gäller, något som Corren.se berättade först om.

Kommunen anser att campingägaren har brutit mot allemansrätten genom att sätta upp felaktiga skyltar.

– Genom att avvisa folk med skyltar. När vi har sagt till så har de ändrat och satt upp en ny skylt som inte heller varit okej, säger kommunens tillförordnade samhällsbyggnadschef, Tommy Johansson, till SVT Nyheter Öst.

Nu har dock kommun och ägare kommit överens om vilka skyltar som gäller.

– Nu gäller det ju att får respekt för det här hos allmänheten.

Konflikt sedan 2014

Striden om vem som ska ha tillgång till badplatsen har pågått sedan 2014. Campingägarna har hävdat att bara campinggäster ska ha tillgång till badstranden. Men kommunen, länsstyrelsen och förvaltningsdomstolen har bedömt att det är allemansrätten som gäller.

– Allemansrätten gäller, det råder det ingen tvekan om, men när det kommer till annans egendom, så som toaletter, parkeringsplatser och bryggor, är det annorlunda. Där har ägarna rätt att ta betalt, eller till och med förbjuda allmänheten att använda faciliteterna. Det är som när vi besöker vilken annan markägare eller institution som helst, säger Tommy Johansson.

Hör Tommy Johansson berätta om konflikten och allemansrätten i videon ovan.

Pinnarpsbadet ligger strax utanför Kisa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet