Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. Foto: SVT

Barn från förskoleklass erbjuds testning för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan pandemin startade ska nu även barn från förskoleklass erbjudas testning i Östergötland vid symptom som kan vara covid-19. 

– Folkhälsomyndigheten har bedömt läget i Europa och övriga nordiska länder och vill ta det säkra före det osäkra och vill nu att vi testar bredare. Det är ganska vanligt att man gör så här när ett utbrott eller pandemi är på väg att ge med sig, då brukar man öka testningen för att försöka ringa in smittan där smittan fortfarande finns, säger Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Förskolebarnen ska också testas med hjälp av PCR-test och det är vårdnadshavaren som bokar in testet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– PCR-testen är de säkraste. Spottester har i värsta fall bara en känslighet på 30 procent, vilket skulle riskera mycket falskt negativa provsvar, säger Britt Åkerlind.

Svår RS-situation

Hon understryker dock att den absolut viktigaste åtgärden fortfarande är att stanna hemma om man är sjuk.

– Man ska stanna hemma tills man känner sig frisk och har man haft feber ska man stanna hemma tills man varit feberfri minst ett dygn. Förra året hade vi nästan ingen influensa alls, men i år ser vi nu att fallen börjar komma och samtidigt har vi en svår RS-situation för barnen. Utifrån hela det perspektivet är det bästa att vara hemma  om man är sjuk och inte bidra till mer smittspridning, säger Britt Åkerlind.

Under onsdagen kom besked från regeringen att man vill införa vaccinationsbevis. Mer om det i klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet