Lång kö utanför provtagningsenheten i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Det går att provta tre vuxna under samma tid som ett barn. Idag trädde de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten i kraft som innebär att alla från sex år rekommenderas provtagning för symptom som kan vara covid.

De nya rekommendationerna innebär högre tryck på provtagningsenheterna och när SVT Nyheter Öst besöker en provtagning i Linköping är kön lång.

Hör Marie Waldén ansvarig för provtagningen i region Östergötland berätta mer om situationen i klippet ovan.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Viktigast att stanna hemma vid symptom”

Trots rekommendationen om testning vill Marie Waldén betona vikten av att stanna hemma vid symptom.

– Det är samma råd som har gällt hela tiden. Det viktigaste av allt är stanna hemma när man har symptom och håll avstånd. Fixa inga barnkalas eller träffa inte en massa folk utan man håller sig hemma när man har symptom, säger Marie Waldén.

I Region Östergötland tas coronatestet med en pinne som träs upp i näsan även på barn. I andra regioner har spottest använts, men inte i Östergötland då man anser att det inte är tillräckligt träffsäkert.

– Nej det har man inte här. Ska vi väl ta test på barn så ska vi veta att det är rätt svar som kommer fram när de analyseras, säger Marie Waldén.

Med tanke på att ni redan nu fått flera barn som kommit hit för provtagning, är smittspridningen utbredd i yngre åldersgrupper?

– Vågar inte uttala mig om det. Vi har väldigt låg smittspridning totalt sett. Det är ungefär cirka fem procent av dem vi provtar som idag bär på covid-19. Men det är mycket andra smittor i samhället, RS, vanlig influensa och förkylningar, säger Marie Waldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet