I ett julpyntat Visby berättar Frida Ganshed om hur det minskade resandet påverkar turistbranshen. Foto: Patrik Widegren /SVT

Gotlands besöksnäring tror på framtiden – trots tuff coronajul

Uppdaterad
Publicerad

Det har tidigare varit en viktig tid för besöksbranschen under lågsäsong. Men årets adventshelger och jul blir annorlunda på Gotland, med inställda julbord och stängda hotell.

– Just nu har vi väl ungefär 30 gäster på hotellet, så det är väldigt lugnt, säger Viktoria Andersson, vd för Clarion hotell Visby.

Bara ett tjugotal av drygt 200 rum är uthyrda just nu och på fredagen stänger man över jul och nyår.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Dels för att vi vill ta vårt ansvar och så är det inte så mycket gäster som vi brukar ha. Det här är ju ett ”julhotell” där vi brukar ha massor av olika evenemang och det blir det ju inte i år, säger Viktoria.

Hoppfulla inför nästa år

Besöksnäringen på Gotland har under flera år satsat på att bli en advent- och juldestination, med evenemang som julskyltning och medeltida jul. Men i år så minskar antalet resande med färjorna i julhelgen med 43% jämfört med förra året.

– Jag tror att de flesta bara går och väntar på att det här året ska ta slut, så tar vi nya tag, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för organisationen Gotlands förenade besöksnäring. Hon ser dock ljust på framtiden.

– Vi tror ändå på en bra sommar och jag tror att det inhemska resandet kommer att vara starkt. Så besöksnäringen på Gotland är hoppfulla inför 2021, säger Frida.

Hör Frida och Victoria i klippet ovan och se bilderna från ett juligt Visby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet