Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisen utreder om explosionen kan kopplas till gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har anhållits efter en explosion i ett flerfamiljshus i centrala Norrköping. En brand spred sig till vinden och fick taket att rasa in. Flera boende har evakuerats.

På söndagen höll polis och räddningstjänst en presskonferens där det framgick att man utreder ett grovt brott.

– Vi väntar på att få göra den tekniska undersökningen som blir en viktig pusselbit i utredningen, säger Frida Braf, chef för lokalpolisområde Norrköping.

Två anhållna

En man och en kvinna i 20-årsåldern greps vid lunchtid och anhölls senare misstänkta på sannolika skäl för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor, grovt brott.

Polisen utesluter inte kopplingar till gängkriminalitet.

– Det är för tidigt att ha en uppfattning om händelsen har någon koppling till tidigare sprängningar och andra händelser i Norrköping den senaste tiden, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande.

Larmet kom strax före klockan sex på morgonen, berättar Per Nilsson på räddningstjänsten.

– Vi möttes av ganska kaotiska scener med en hel del folk som inte kunde ta sig ut ur byggnaden utan befann sig på balkonger och i trapphus. Vi fokuserade på att livrädda och tillsammans med polisen utrymma intilliggande fastigheter så att hela kvarteret i princip blev tomt på människor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket tyder på att det är en detonation” säger polisen till SVT Nyheter. Minst 60 personer har evakuerats. Räddningstjänst och polis samverkar. Foto: Ulf Wigh

Åtta personer till sjukhus

Enligt räddningstjänsten orsakade detonationen en brand som spred sig till vinden. Flera lägenheter rökskadades, men man lyckades hindra branden från att sprida sig till intilliggande hus.

Åtta personer fördes till sjukhus med lindriga skador. De har nu lämnat sjukhuset. Ett antal lägenheter ska ha blivit helt eller delvis förstörda. De boende som inte kunnat återvända till sina hem har fått tak över huvudet i en närliggande kyrka.

Branden är släckt och man arbetar med att lyfta ned bråte från det återstående taket. Fasaden har även skjutits ut till följd av detonationen. Nationella bombskyddet är inkallat för att utreda orsaken till händelsen.

Se hela SVT Nyheters direktsändning om branden i Norrköping

Se hela SVT Nyheters direktsändning från presskonferensen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.