Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pierre Jacobsen som bor högt upp i det drabbade huset. Foto: John Senewiratne/SVT

Boende i huset i Norrköping berättar om evakueringen efter branden

Uppdaterad
Publicerad

Runt 150 personer har evakuerats i samband med branden i ett flerfamiljshus i Norrköping. Flera personer fick evakueras genom sina lägenhetsfönster och andra förlikade sig med tanken på att få se hemska saker.

– Jag trodde att jag skulle se personer dö framför mina ögon, säger en som bor i huset till NT.

Pierre Jacobsen hade inte barnen hemma den här morgonen. Det var bara han och hunden Django hemma när lågorna började sluka huset strax innan 06 på söndagsmorgonen.

–Jag vaknade av att polisen bankade på dörren, säger han till SVT:s reporter på plats.

Lägenhetsbranden i Norrköping

Evakuerades genom fönster

En av de som bor längst upp i flerfamiljshuset vaknade av att brandlarmet gick.

– Det var fullt med rök i lägenheten och matvarorna hade ramlat ner från skafferiet. Det brann utanför dörren så vi fick vänta på brandkåren och blev evakuerade genom fönstret, säger han till TT.

Elvira Subasic vaknade av att det luktade rök i lägenheten och såg att det brann på balkongen, berättar hon för NT.

– Jag trodde att jag skulle se personer dö framför mina ögon, det var en väldigt konstig känsla, säger hon till tidningen.

Samlades i kyrka

Matteus Kyrka ligger bara ett par hundra meter från brandplatsen. SVT:s utsända såg familjer omfamna varandra och chockade personer få krisstöd i den stora kyrksalen.

– Under morgonen har vi dukat upp frukost så folk kan få äta något ordentligt. Det kommer även vara en gudtjänst som den som vill kan delta i. Det kommer även finnas andra lokaler man kan vara i. Vi kommer ha öppet så länge det behövs, säger kyrkoherden Katarina Wändahl.

Hör vittnet berätta om upplevelsen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lägenhetsbranden i Norrköping

Mer i ämnet