Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En brand utbröt i ett vindkraftverk på södra Gotland under tisdagsförmiddagen. Foto: Clas Dahlén, SVT

Brand i vindkraftverk på Gotland – ”Ramlat brinnande delar”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i ett vindkraftverk på Näsudden på Gotland. Räddningstjänst är på plats men kan inte göra mycket mer än att bevaka branden.

Larmet kom vid 10-tiden till räddningstjänsten. Man har spärrat ev ett område på 300 meter runt verket.

– Det är maskinrummet som brinner. Det har ramlat ner brinnande delar så det brinner lite nere på marken också, säger Henrik Johansson, insatsledare Räddningstjänsten på Gotland.

Gotland

Rotorblad kan lossna

Det är mycket plast och olja i motorrummet, därför har brandförloppet varit snabbt.

– Redan nu så börjar branden gå ner. Vår erfarenhet är dock att några av rotorbladen kan lossna då det har brunnit maskinrummet. Så vi bevakar och har spärrat av, säger Henrik Johansson.

Orsaken till branden är oklar. Men vid liknande bränder, som är ovanliga på Gotland, så har det handlat om att det uppstått ett fel i verket som gjort att bromsarna slagit till. Vinden har då ändå drivit rotorbladen som gjort att stor friktion uppstått på bromsarna, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet